zpět na titulní stránku - jidlo.dopravit.cz
Místo pro Vaši reklamu? Přejeme Vám dobrou chuť
-Vyhledávání
-Seznam
-Hodnocení
-Vložit společnost
-Diskuze
-Články/seriály
-O nás

reklama
Vizitky
trička s potiskem
reklamní předměty
letáky
...

Články / seriály

Libovolná
  NEŽ ZASEDNEME KE STOLU
Martin
31.08.2004
    Usedáme k prostřenému stolu a často si lámeme hlavu tím, jaké nápoje zvolit k dobrému jídlu - jaký zvolit aperitiv? U nealkoholických to máme jednoduché. Volíme buď minerální vody nebo prostě jen sodovou vodu, džusy apod. Složitější je to u alkoholických nápojů.

Aperitiv se podává 10 - 15 minut před jídlem. Jako aperitiv slouží aperitivní víno - jako je portské nebo sherry, či různá kořeněná vína, např. vermuth apod. Podávají se i některé druhy cocktailů, zvláště Manhattan nebo Martini (poznáte je podle barvy a podle toho zda je uvnitř třešně nebo oliva). Někdy se podává vodka nebo whisky. Nutno podat i minerálku nebo džus.

Jsme zemí piva - některé pivovary mají staletou tradici. O pivovarnictví bychom se leccos dověděli již ze svatováclavské smlouvy z 16. století. Spory kolem vaření piva de facto nikdy nebyly vyřešeny.

Skutečností zůstává, že pivo je nízkoalkoholický nápoj. Pro nás, spotřebitele, je důležité vědět, jaká piva rozeznáváme a čím se liší. Nuže tedy pivo výčepní - má 1,7 - 2,9 % alkoholu, ležák - 3,5 - 4 % alkoholu a piva speciální - 5 i více procent alkoholu. Nejznámějšími značkami u nás jsou Budvar a Prazdroj, dnes však můžete mít pestrou paletu nabídky různých značek.

Pivo lze nabízet i jako aperitiv i jako nápoj k hlavnímu jídlu. U nás je zvykem podávat pivo jak k polévce, tak ke studenému předkrmu, není-li na stole vodka. Vždycky je však třeba vážit, jaký druh piva vyberete.

V této souvislosti je i zajímavá otázka, jaký typ skla na podávané pivo použijeme. Podáváme-li pivo jako aperitiv, pak nikdy nepoužíváme půllitry, ale jen třetinky, někdy i na stopce. Podáváme-li pivo výčepní běžně k jídlu, pak půllitr je vhodným sklem. Při slavnostních příležitostech používáme třetinkové i menší, nebo naopak půllitrové sklo, ale nikdy ne půllitry.

Ne každý však pivo považuje za ten pravý nápoj - a nejstarší tradice dávají také přednost vínu. V Čechách jsou zmínky o pěstování vína z konce 9. století a největšího rozkvětu dosáhlo za vlády Karla IV. Konec konců jeho kvality už dokonale oceňoval starověk kde jsou tradice nesrovnatelně delší.

Víno je tedy alkoholický nápoj vyrobený kvašením moštů, přírodních nebo umělých cukerných roztoků.

Přírodní vína jsou bílá, červená a růžová. Vína mladá jsou z poslední sklizně, tzv. vína stará jsou dvouletá. Samozřejmě - vzácností jsou staré ročníky. Jaké je základní členění a čím se vína liší: stolní vína musí mít nejméně 10 % alkoholu, přírodní sladká 13 % alkoholu, dezertní a kořeněná 15 %, nejvýše však 22 % alkoholu.

Vína dezertní, nasládlá jsou buď přírodně nasládlá (např. tokajská) nebo jsou přislazovaná mezi ně patří též vína dezertní kořeněná (například vermuty) a vína likérová (např. marsala, malaga, samos, madeira, šery, portské apod.)

Vína šumivá se vyrábějí z jakostních, nejméně jeden rok starých vín přidáním cukru v takovém množství, aby novým kvašením vznikl v lahvi tlak asi 5 at. kysličníku uhličitého.

Jaké víno tedy zvolit. Bílé vychlazené víno se podává k rybě a bílému masu. K tmavému masu a ke zvěřině se podávají červená vína. K dezertu naléváme šampaňské.

U některých velmi slavnostních obědů se však podává od počátku do konce jen suché, kyselé šampaňské. Jiná vína se nepodávají.

Ke kávě se podává digestiv, tj. koňak, slivovice, likéry. Je však třeba pamatovat na ty, kteří nemohou pít a nabídnout jim minerálku. Zklamu asi milovníky digestivů, když poznamenám, že i při velmi slavnostních příležitostech se podává káva a digestiv nanejvýš dvakrát - nikdy ne vícekrát. Podává se obyčejně káva a koňak nebo likér a po menší pauze ještě káva, whisky a džus. Jakmile však hostitelé podávají kávu, je to jemný pokyn, že se akce chýlí k závěru.

Na závěr ještě poznámku - při velmi slavnostních večeřích se káva obvykle podává v jiné místnosti a pije se tak, že muži stojí a ženy sedí u menších stolků v křeslech. Když se debata rozproudí, přisedají muži střídavě ke stolkům, ale platí zásada, že přisedají k cizím ženám, ne vlastním. Neizolují se s manželkou.

Převzato z časopisu Žena revue


Vložit nový.


Nabídka:
Brno:Není
Olomouc:Není
Ostrava:Pizzerie Fontána
Plzeň:Není
Praha:Není
další města


    


Copyright © 2004 Diarek & www.dopravit.cz

Odesláním formuláře, nebo e-mailu dáváte souhlas se zpracováním zadaných osobních údajů v rozsahu nutném pro účely zpracování a zobrazování těchto informací na stránkách. S výš?e uvedeným zpracováním udělujete svůj výslovný souhlas. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například zasláním emailu nebo dopisu na kontaktní údaje společnosti.